MAGICZNY OWOC  - HISTORIA

 

Z nadejściem morskich wypraw w poszukiwaniu nowych lądów, Mangosteen wraz z podróżnikami przybył do Anglii. Królowa Anglii - Victoria, kiedy tylko skosztowała tę importowaną delikatność, natychmiast zadeklarowała, że jest to jej ulubiony owoc. Dzięki temu, Mangosteen jako "Królowa owoców" zawitała do Europy.

Starożytni mieszkańcy południowej Azji odnieśli się do owocu mangostan jak do cudu i nazwali go "Queen Fruits" - "Królowa owoców".


Naukowcy z XIX wieku "magiczny owoc" nazwali Garcinia Mangostana. Dziś nosi on zachodnią nazwę Mangosteen, tłumaczony w Polsce jako Mangostan, ale ma on również typowo polską potoczną nazwę - Smaczelina - dlaczego?
 

 

"(...) Wygląda dość niepozornie - jak brązowa kula zakończona u szczytu ozdobną zieloną kokardą. Za to w środku jest dość szlachetny: biały, delikatny, orzeźwiający miąższ ma smak podobny do słodkiego agrestu. (...) Owoc pochodzi z Indonezji. Jest wielkości pomarańczy. O grubej, czerwonej lub fioletowej, gładkiej skórce. W środku znajduje się biały miąższ, delikatny i aromatyczny, podzielony na kilka segmentów."

Felieton Beaty Pawlikowskiej - fragment
Magazyn o podróżach - "Voyage" - nr 03 ( 68)  marzec 2004 str. 112

 

               

          

 
       
 

         
Nasza pywatna galeria z mangosteen -podróże: Shanghai i Hong Kong  >>

 

 

W przeciwieństwie do innych tropikalnych owoców, wnętrze mangostanu ma słodki i przyjemny smak - przypomina połączenie ananasa i brzoskwini, a szczególnie zachwycające jest zwłaszcza pierwsze wrażenie. Skórka jest cierpka raczej - zjada się jej. Ma jednak znacznie więcej zalet zdrowotnych od samego owocu. Zawiera ją każdy przygotowany naturalny leku z mangostan czy to w postaci wysuszonej i sproszkowanej , jak przygotowują lek tubylcy, czy też liofilizowana i dodana do soki. Nowoczesny produkt naturalny  - ZenThonic również zawiera miąższ owocu wraz ze skórką Garcinia mangostana.

 

Mangostan jako jadalny owoc jest praktycznie nieznany w Ameryce Północnej i Europie, co jest zrozumiałe ze względu na panujący tam odmienny klimat. W Azji, dla ludzi żyjących w dziewiczych lasach, jest to najcenniejszy owoc, często nazywany "Owocem Bogów".

 

W tropikalnym klimacie potrzeba prawie 10 lat, aby drzewo mangostanu zaczęło rodzić owoce. W pełni rozwinięte drzewa osiągają wysokość 25 metrów, dostarczając tysiące owoców każdego roku. Żółte owoce Garcinia mangostana są znacznie łatwiejsze do hodowania, ich drzewa szybciej rosną i szybciej owocują niż owoce purpurowe Garcinia mangostana. Jest kilka gatunku żółtego owocu Garcinia mangostana, zawierając mundu ( dulcis G.) , goroka kochin ( xanthochymus G.) i gelugur asam ( atroviridis G.).

 

Rośliny te uważa się za "ultratropikalne" i wrażliwe - nie tolerują temperatury poniżej 4,44 °C, ani powyżej 37,78 °C. Sadzonki giną w temperaturze 7,22 °C.

 

Dzisiaj, Mangosteen rośnie w Australii, Brazylii i na wyspach karaibskich. Miejscowi ludzie w każdym z tym miejscu dobrze znają korzystne własności tych nadzwyczajnych owoców i  używają ich do leczenia wszystkich chorób -  od malarii po gruźlicę. Dlatego też przeprowadzono tysiące prac naukowych, by wskazać własności chemiczne, które sprawiają, iż  Mangosteen z jego nadzwyczajnymi korzyściami pomaga na tak wiele chorób.

 

Zamiast wyliczać poszczególne zalety, lepiej podkreślić rolę Mangostanu w zachowaniu lub powrocie do zdrowia - Garcinia Mangostana stwarza warunki do regulacji każdej komórki. Podstawowy warunek zdrowia - każda komórka powinna komunikować się z drugą komórką, jak również ze zdrowym, wewnętrznym biochemicznym i bioelektrycznym systemem informacyjnym.


 wyślij link  


Wszystkie materiały i zdjęcia na stornach oraz w galeriach posiadają prawa autorskie i posiadają zakaz kopiowania.
Kopiowanie tylko za nasza pisemną zgodą.