Owoce o wysokim wskaźniku ORAC

 

Mangostan a wartości ORAC

 

ORAC czyli zdolność absorpcji rodników tlenowych, to miara antyoksydacyjnych wartości substancji. Wartości ORAC dla większości owoców i warzyw zostały określone przez standardowe laboratoria i opublikowane w naukowych czasopismach. Według referencji pewnych stron internetowych, mangostan posiada ORAC od 17000 do 24000! Dla porównania - wartość ORAC 100 gram suszonych śliwek wynosi 5770. Dotychczas suszone śliwki miały opinię prawdziwego mistrza ORAC.
 

Według doktora Ronalda Priori z The US Departament of Agriculture Research Service w Tufts University, Boston, Massachusetts, "zwiększając spożycie owoców i warzyw, szczególnie tych o wysokiej wartości ORAC, można znacząco podnieść poziom antyoksydantów w krwioobiegu nawet o 15 - 20%".

 

W Uniwersytecie Tufts w Bostonie są prowadzone testy zwane ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity - zdolność absorpcji rodników tlenowych), które mierzą in vitro zdolność żywności, osocza krwi i właściwie każdej substancji do neutralizowania wolnych rodników tlenowych.

 

Badania w the Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging w Uniwersytecie Tufts w Bostonie sugerują, że spożycie owoców i warzyw z wysoką wartością ORAC może spowolnić proces starzenia zarówno w organizmie, jak i mózgu. Początkowe dowody wskazują, że ta aktywność antyoksydacyjna przekłada się na zwierzęta, chroniąc komórki i ich składniki przed uszkodzeniem oksydacyjnym. Dostarczanie dużej ilości żywności o wysokiej aktywności ORAC, takiej jak szpinak, truskawki i borówki, znacznie zwiększa siłę antyoksydacyjną ludzkiej krwi, zapobiega utracie długoterminowej pamięci i zdolności uczenia się u szczurów w średnim wieku, utrzymuje zdolność komórek mózgowych szczurów w średnim wieku do odpowiedzi na chemiczne bodźce oraz chroni naczynia przed uszkodzeniem oksydacyjnym.

 

uwodnione owoce (100g) wynik ORAC
mangostan 17 000 - 24 000*
owoc acai (produkt w Calivita) 18000-18500
jagody bzu czarnego   14697
owoc noni 3570 - 5040
(pasteryzowane - liofilizowane)
chińska wilcza jagoda  4214
rodzynki   2830
borówki      2400-6552*
czarne jagody   2036
truskawki      1546*
maliny       1220*
śliwki       949
pomarańcze       750
czerwony grejpfrut       483 
jabłka         218*
gruszki        134*
świeże/suszone śliwki      5770/6552

* owoce których sok lub przecier zawiera Zenthonic

 

 

Wartości ORAC owoców i warzyw obejmują tak szeroki zakres, że zjadając tylko te o najniższych wartościach, można osiągnąć wartość ORAC rzędu 1300 jednostek.

Jedząc siedem rodzajów owoców z wysokimi wartościami ORAC, całkowita pojemność ORAC może sięgnąć 6000 jednostek ORAC. Np., sama jedna filiżanka borówek dostarcza 3200 jednostek ORAC. Na podstawie dotychczasowych dowodów, eksperci w USDA i Tufts University sugerują, że należy zwiększyć dzienne spożycie od 3000 do 5000 jednostek ORAC, by mieć znaczący wpływ na pojemność antyoksydacyjną osocza i tkanek.

 

Według naukowców z The Center of Aging w Tufts suszone śliwki mogą stanowić ważną obronę przed procesem starzenia się i związanymi z nim chorobami, Ich antyoksydacyjne wartości ORAC wyniosły 5770. A, jak cytowano wcześniej - mangostan ma wartość ORAC 17000 - 24000. Potrzebne są badania epidemiologiczne i kliniczne, jak również dane empiryczne, żeby potwierdzić prawdziwe korzyści tych niezwykłych wyników ORAC.

 

Połączenie owoców (naturalnych antyoksydantów) w ZenThonic ma silne właściwości wzmacniające. Wspomniane wcześniej wyniki obszernej analizy ORAC (Zdolność Absorpcji Rodników Tlenowych) przeprowadzonej w Uniwersytecie Tufts w Bostonie wykazują na silne właściwości tych ekstraktów owocowych, chroniące komórki i ich składniki przed uszkodzeniem oksydacyjnym. Wykazano również, że pomagają zwolnić procesy związane ze starzeniem się całego organizmu, szczególnie mózgu. Odkryto, że żywność z wysokim ORAC podnosi pojemność antyoksydacyjną ludzkiej krwi o 10 - 25%, pomagając zwiększyć zdolność uczenia się i zapobiegać utracie długoterminowej pamięci.

 

 

W dzisiejszym, szybko kroczącym świecie praktycznie niemożliwe jest uzyskanie takiego stężenia składników odżywczych, które pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na te substancje. Produkt ZenThonic, złożony z Garcinia mangostana i opatentowanej mieszanki owoców jest suplementem diety, który może pomóc nam osiągnąć stan pełnego zdrowia na poziomie komórkowym.

 

 

Źódło - fragment opracowania "BIOLOGICZNIE AKTYWNE SUPLEMENTY"  prof.  dr n. med. Valeria Szedlak-Vadocz

 

CIEKAWOSTKA!
Z  1 litra ZenThonic  (dokładnie 964ml) przygotujemy aż 10- 12 litrów napoju antyoksydantami, podając 1 łyżkę stołową ZenThonic na 1/3 -1  szklankę wody

 

90 - dniowy plan. Jak skutecznie stosować ZenThonic? >>

 

Cena klubowa Zenthonic>>>   Cena sprzedaży detalicznej Zenthonic>>>      Zapytaj>>>


 wyślij link