Mangostania Garcinia  kontra Noni (morinda citrifolia)

 

Naturalna ochrona komórkowa

 

Badania wykazały, że wiele chorób degeneracyjnych jest bezpośrednim efektem uszkodzenia wolnorodnikowego w organizmie. Uważa się, że wolne rodniki są głównym elementem w progresji starzenia i chorób.

 

 
 
 
 

Łatwo można uniknąć destrukcji zdrowych komórek poprzez dodanie do swojej codziennej diety substancji antyoksydacyjnych, mogą stanowić ważną obronę przed procesem starzenia się i związanymi z nim chorobami.  Przypominając wskaźniki tabeli ORAC wg. porównania,  znane z silnych antyutleniaczy 100 gram borówki zawierają 2400, czarne jagody 2036, a  owocu noni wyniosło od 3570 do 5040 ORAC. Dla porównania - wartość ORAC 100 gram suszonych śliwek wynosi 5770. Dotychczas suszone śliwki miały opinię prawdziwego mistrza ORAC.

 

Według referencji wielu badań naukowych, mangostan dzięki licznym ksantonom osiągnął obecnie najwyższy wskaźnik ORAC, który klasuje się od 17000 do 24000!  Wynika z tego, iż produkty zawierające mangostan wiele razy mocniej nasycają nasz organizm w antyoksydanty niż np.  5 razy słabsze pod tym względem produkty z owocu noni oraz 8-10 razy słabsze z borówki czy z czarnej jagody.

 

 

 

W dzisiejszym, szybko kroczącym świecie praktycznie niemożliwe jest uzyskanie takiego stężenia składników odżywczych, które pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na te substancje - antyoksydanty. Dlatego też nowoczesne preparaty tak jak np. ZehThonic, zawierające w swoim składzie Garcinia mangostan , a także inne owoce o o wysokim wskaźniku ORAC, znajdują się na pierwszym miejscu w czołówce światowej naturalnych produktów zawierających najsilniejsze antyoksydanty znane w przyrodzie.

 

ZenThonic, złożony z Garcinia mangostana i opatentowanej mieszanki owoców jest suplementem diety, który może pomóc nam osiągnąć stan pełnego zdrowia na poziomie komórkowym.

Połączenie odpowiedniego zestawu owoców (silnych naturalnych antyoksydantów) w produkcie ZenThonic, daje silne właściwości wzmacniające i uzupełnia organizm  w niezbędne dla zdrowia składniki ochronne - antyoksydanty - przed chorobami degeneracyjnymi.

 

W Uniwersytecie Tufts w Bostonie są prowadzone testy zwane ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity - zdolność absorpcji rodników tlenowych), które mierzą in vitro zdolność żywności, osocza krwi i właściwie każdej substancji do neutralizowania wolnych rodników tlenowych. Badania w the Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging w Uniwersytecie Tufts w Bostonie sugerują, że spożycie owoców i warzyw z wysoką wartością ORAC może spowolnić proces starzenia zarówno w organizmie, jak i mózgu.
 

Według doktora Ronalda Priori z The US Departament of Agriculture Research Service w Tufts University, Boston, Massachusetts,

 

"zwiększając spożycie owoców i warzyw, szczególnie tych o wysokiej wartości ORAC,

można znacząco podnieść poziom antyoksydantów w krwioobiegu nawet o 15 - 20%".

 

 Dzięki temu można skutecznie bronić się przed chorobami typu nowotwory, choroby mózgu, serca, jelit, stres i depresja, miażdżyca (cholesterol), nadciśnienie i wszelkie stany zapalne w organizmie, powodujące ból.

 

Dostarczanie dużej ilości żywności o wysokiej aktywności ORAC, takiej jak szpinak, truskawki i borówki, znacznie zwiększa siłę antyoksydacyjną ludzkiej krwi, zapobiega utracie długoterminowej pamięci i zdolności uczenia się w średnim wieku, utrzymuje zdolność komórek mózgowych w średnim wieku do odpowiedzi na chemiczne bodźce oraz chroni naczynia przed uszkodzeniem oksydacyjnym zapobiegając chorobom sercowo-naczyniowym.

 

Wartości ORAC owoców i warzyw obejmują tak szeroki zakres, że zjadając tylko te o najniższych wartościach, można osiągnąć wartość ORAC rzędu 1300 jednostek. Jedząc siedem rodzajów owoców z wysokimi wartościami ORAC, całkowita pojemność ORAC może sięgnąć 6000 jednostek ORAC. Np., sama jedna filiżanka borówek dostarcza 3200 jednostek ORAC. Na podstawie dotychczasowych dowodów, eksperci w USDA i Tufts University sugerują, że należy zwiększyć dzienne spożycie od 3000 do 5000 jednostek ORAC, by mieć znaczący wpływ na pojemność antyoksydacyjną osocza i tkanek.

 

ORAC (zdolność absorpcji rodników tlenowych) - to miara antyoksydacyjnych wartości substancji.

 

Wartości ORAC dla większości owoców i warzyw zostały określone przez standardowe laboratoria i opublikowane w naukowych czasopismach.

 

 

 

Według naukowców z The Center of Aging w Tufts suszone śliwki mogą stanowić ważną obronę przed procesem starzenia się i związanymi z nim chorobami, Ich antyoksydacyjne wartości ORAC wyniosły 5770. A, jak cytowano wcześniej - mangostan ma wartość ORAC 17000 - 24000. Dla przykładu owoc noni ma nieco mniejszą wartość ORAC 3570 - 5040. Więcej na ten temat  tu>>

 

 Wspomniane wcześniej wyniki obszernej analizy ORAC (Zdolność Absorpcji Rodników Tlenowych - patrz tabela ORAC>>) przeprowadzonej w Uniwersytecie Tufts w Bostonie wykazują na silne właściwości tych ekstraktów owocowych, chroniące komórki i ich składniki przed uszkodzeniem oksydacyjnym. Wykazano również, że pomagają zwolnić procesy związane ze starzeniem się całego organizmu, szczególnie mózgu. Odkryto, że żywność z wysokim ORAC podnosi pojemność antyoksydacyjną ludzkiej krwi o 10 - 25%, pomagając zwiększyć zdolność uczenia się i zapobiegać utracie długoterminowej pamięci.

 

 

Fragment opracowania "BIOLOGICZNIE AKTYWNE SUPLEMENTY"  prof.  dr n. med. Valeria Szedlak-Vadocz

 

 

Cena klubowa Zenthonic>>>   Cena sprzedaży detalicznej Zenthonic>>>      Zapytaj>>>


 wyślij link