Ksantony - najpotężniejsze antyoksydanty znane w świecie przyrody

 

 

To, co jest niezwykłe to fakt, że mangostan - nie tylko wewnętrzny miąższ, ale cały owoc - jest jednym z najlepiej poznanych źródeł tych korzystnych ksantonów.

 

Ksantony to wysoce aktywne fenole rośliny, znane nauce jako najpotężniejsze antyoksydanty. Skórka mangostanu jest szczególnie bogata w ksantony, które reprezentują następną generację silnych fitoskładników; fitoskładników, które zmienią przyszłość suplementów diety.

Dr Morton donosi, że "skórka częściowo dojrzałych owoców dostarcza polihydroksyksantonową pochodną określaną mangostyną (również beta-mango-styną).
W pełni dojrzałe owoce zawierają ksantony, gartaninę, 8-dezoksygartaninę i normangostynę.

 

 



Ksantony w mangostanie:

  • 1,3, 6,7 tetrahydroxyxanthone

  • 2,4, 5 methoxyxanthone - tryhydroxy - 1 ksantony

  • 1,2, 3,4, 5,8 - ksanton tetraoxygenated

  • Methylbut 3 - 2 - ksanton enyl

  • Garcinone, B, C, D, E

  • Gartanin

  • Deoxygartanin 8

  • 5,9 - dihydroxy - 2,2 - dwumetylowy - metoksy 8 - 7

  • Calabaxanthone

  • Demethylcalaba - ksanton

  • Isomangostin 1

  • Isomangostin 3

  • Isomangostin 1 uwodniona

  • BR - ksanton - A

  • 2,3, 4,6 - pentahydroxybenzophenone ( malacurin)

  • Mangostin alfy

  • Mangostin beta

  • Mangostin gammy

  • Mangostanol

  • Garcimangosone, A, B, C

  • Mangostenone ksantony A

 

 

Według bibliografii stron internetowych: "W przyrodzie istnieje ponad 200 ksantonów. Każdy ksanton może mieć specyficzny wpływ na organizm. Niezwykłe w mangostanie jest to, że w skórce zidentyfikowano ponad 40 ksantonów, czyniąc go jednym z najbardziej bogatych w ksantony źródeł na świecie. Tylko sześć z ksantonów przestudiowano dogłębnie. Nie zdajemy sobie do końca sprawy, dlaczego mangostan działa na tak rozmaite stany fizyczne, wiemy jednak, że jest to związane z potężnym bogactwem ksantonów. Każdy ksanton posiada swój własny mechanizm działania, a kiedy występują razem, działają synergicznie, wspierając zdrowie całego organizmu."

 

Niewątpliwą prawdą jest, że w mangostanie znajduje się wiele ksantonów. W rzeczywistości, według the Merck Indem (11 edycja, str. 5613), pierwszą naukowo określoną substancją pochodzącą z mangostanu, był ksanton mangostyna. Został wyizolowany przez niemieckiego lekarza nazywanego Schmid w 1855 r. W 1979 r. odkryto, że mangostyna posiada przeciwzapalne i przeciwwrzodowe właściwości u szczurów (Shankaranarayan 1979). Chociaż ksantony mangostanu są znane od prawie 150 lat, wciąż w PubMed znajduje się tylko 19 artykułów dotyczących tych ksantonów, żaden z nich nie mówi o zastosowaniu ksantonów w leczeniu ludzkich chorób. Lecz bądźmy szczerzy! Szkolna medycyna jest zwykle bardzo konserwatywna pod względem klinicznego testowania substancji, jeszcze nie zadeklarowanych jako oficjalne leki.

 

Rzeczywista kontrola

 

Dr J. Frederic Templeman, rodzinny terapeuta z Georgia, autor niedużej książki o mangostanie, wspomina o 44 naukowych publikacjach na ten temat, lecz istnieje dokładnie 29 artykułów na temat Garcinia mangostana w PubMed, Amerykańskiej Narodowej Bibliotece Medycznych Bazy Danych zawierającej czternaście milionów cytatów. W sumie cztery z tych badań odnosi się do raka.


W jednym badaniu in vitro wykazano, że obecny w mangostanie ksanton zabija komórki rakowe tak skutecznie, jak wiele leków chemioterapeutycznych. Wydaje się również (na podstawie ograniczonych danych), że składniki występujące w znacznych ilościach w mangostanie mogą hamować szkodliwe enzymy COX1 i COX2 oraz mogą również wywoływać zaprogramowaną śmierć komórki (apoptozę) w nieprawidłowych komórkach (Ho 2002). A zatem, mangostan dołączył do dosyć długiej listy składników naturalnego pochodzenia, które potencjalnie mogą wykazywać pewną aktywność przeciwnowotworową.

 

Jak dotychczas - te 29 artykułów nie stanowi bogactwa danych. Na przykład, na liści PubMed znajduje się ponad 230 artykułów na temat witaminy C i raka, z których 125 odsyła do prób klinicznych. Podobna liczba badań istnieje na temat witaminy E i raka. 835 badań o melatoninie i raku, i naprawdę imponująca 16000 o polisacharydach i raku, włączając 536 klinicznych prób i 277 randomizowanych kontrolowanych badań (RCTs). Jednak, musimy być sprawiedliwi. W zachodnim świecie, mangostan został wprowadzony dopiero niedawno, zatem nie może rywalizować z takimi nestorami jak witamina C lub E.

 

Do niedawna niewiele informacji naukowych dotyczących ksantonów było dostępnych w środowisku medycznym. Wiele badań klinicznych dotyczących tych substancji przeprowadzono od początku do końca na uniwersytetach i w ośrodkach badawczych w Azji. Dopiero ostatnio zaczęły one zwracać uwagę zachodnich naukowców.

Składniki odkryte w roślinach od dawna cieszą się dużym zainteresowaniem badaczy nad rakiem. Nigdy nie wolno nam zapomnieć, że około jedna piąta wszystkich czynników chemioterapeutycznych - włączając winkrystynę, winblatynę, etopozyd, tenipozyd i taksol - ostatecznie pochodzi ze źródeł roślinnych. Wielu z nich zajęło dużo czasu, by przejść przez procesy regulacyjne, ponieważ trudno jest zdobyć fundusze na poważne badania w zakresie medycyny botanicznej.

Bez przesady możemy stwierdzić, że naturalnie przygotowane soki owocowe są źródłem zdrowia, lecz stan zdrowia można zachować łącząc wiele czynników, zarówno dziedzicznych, jak i środowiskowych.

 

Jednak ksantony to nie jedyne aktywne substancje w mangostanie. Polifenole i katechiny, silne antyoksydanty i czynniki przeciwnowotworowe, również są obecne w znaczących ilościach. Inne kluczowe składniki - polisacharydy są odpowiedzialne za prze-ciwbakteryjne i przeciwgrzybicze właściwości owocu. Na koniec, w owocu można również odnaleźć potas, wapń, fosfor, żelazo, witaminy B1, B2, B6 i C.

 

Bardziej kompletną listę składników podano w zawierającej dużo informacji Fitochemicznej i Etnobotanicznej Bazie Danych etnobotanika doktora Jamesa Duke (Duke 2004). Dr James Duke, który przeszedł na emeryturę w 1995 r., jest prawdopodobnie głównym amerykańskim etnobotanikiem. Przez 35 lat pracował dla the USDA i the University of Maryland. Jest płodnym pisarzem i kontynuuje pisanie nawet na emeryturze. Przez lata uczestniczył w radach naukowych licznych korporacji, jak również intensywnie udzielał konsultacji wielorakim korporacjom w przemyśle zielarskim.

 

W gruncie rzeczy, dr Duke poddał analizie chemicznej szeroką gamę naturalnych produktów, stosowanych jako suplementy. W oparciu o chemiczne składniki, sporządził listę znanych mechanizmów działania tych substancji. Lista ta stanowi przewodnik dla innych naukowców, którzy mogliby zająć się dalszymi badaniami naukowymi, dotyczącymi potencjalnych korzyści zdrowotnych różnych roślin.

Dr Duke, opierając się na swoich lub innych naukowców badaniach, spisał oczekiwane korzyści zdrowotne składników owocu mangostanu, podając również ich dzienne dawki. Pełna lista korzyści jest niewyobrażalna - zawiera 138 oddzielnych właściwości. Oto liczne, korzystne działania, zaobserwowane przez większość osób spożywających mangostan:
 

Osoby zainteresowane mogą skonsultować bazę danych bezpośrednio na www.ars-grin.gov/cgi-bin/duke/farmacy2.pl

 

 

Fragment opracowania "BIOLOGICZNIE AKTYWNE SUPLEMENTY"  prof.  dr n. med. Valeria Szedlak-Vadocz

 

CIEKAWOSTKA!
Z 1 litra ZenThonic  (dokładnie 964ml) przygotujemy aż 10- 12 litrów napoju antyoksydantami, podając 1 łyżkę stołową ZenThonic na 1/3 -1  szklankę wody

 

Cena klubowa Zenthonic>>>   Cena sprzedaży detalicznej Zenthonic>>>      Zapytaj>>>


 wyślij link