Działanie lecznicze owocu mangostan

 

Dr James Duke, który przeszedł na emeryturę w 1995 r., jest prawdopodobnie głównym amerykańskim etnobotanikiem. Przez 35 lat pracował dla the USDA i the University of Maryland. Jest płodnym pisarzem i kontynuuje pisanie nawet na emeryturze. Przez lata uczestniczył w radach naukowych licznych korporacji, jak również intensywnie udzielał konsultacji wielorakim korporacjom w przemyśle zielarskim.

 

W gruncie rzeczy, dr Duke poddał analizie chemicznej szeroką gamę naturalnych produktów, stosowanych jako suplementy. W oparciu o chemiczne składniki, sporządził listę znanych mechanizmów działania tych substancji. Lista ta stanowi przewodnik dla innych naukowców, którzy mogliby zająć się dalszymi badaniami naukowymi, dotyczącymi potencjalnych korzyści zdrowotnych różnych roślin.

 

Dr Duke, opierając się na swoich lub innych naukowców badaniach, spisał oczekiwane korzyści zdrowotne składników owocu mangostanu, podając również ich dzienne dawki.

Pełna lista korzyści jest niewyobrażalna - zawiera 138 oddzielnych właściwości. Oto liczne, korzystne działania, zaobserwowane przez większość osób spożywających mangostan:

 

  • antylipemiczne (obniża LDL)

  • antyhypertensyjne (obniża ciśnienie tętnicze)

  • zapobiegające miażdżycy

  • kardioprotekcyjne (chroni mięsień sercowy)

  • hipoglikemiczne (obniżający poziom cukru we krwi)

  • zmniejszające otyłość (naturalna utrata masy ciała)

  • działanie przeciw parkinsonizmowi i chorobie Alzheimera, korzystny w innych postaciach otępienia

  • przeciwdepresyjne, przciwlękowe, w tej samej kategorii botanicznej jak dziurawiec

  • przeciwgrzybicze

  • przeciwbakteryjne

  • przeciwwirusowe, stosowane do leczenia zapaleń skóry, zakażeń ran, grzybicy wywołanej przez dematofity, korzystnie działa w leczeniu trądziku

  • przeciwzapalne

  • przeciwgorączkowe

  • immunostymulujące

  • przeciwbiegunkowe

  • zapobiegające jaskrze i zaćmie

  • przeciwnowotworowe

  • zapobiegające starzeniu się

 

 

Dr J. Frederic Templeman, rodzinny terapeuta z Georgia, autor niedużej książki o mangostanie, wspomina o 44 naukowych publikacjach na ten temat, lecz istnieje dokładnie 29 artykułów na temat Garcinia mangostana w PubMed, Amerykańskiej Narodowej Bibliotece Medycznych Bazy Danych zawierającej czternaście milionów cytatów. W sumie cztery z tych badań odnosi się do raka.


W jednym badaniu in vitro wykazano, że obecny w mangostanie ksanton zabija komórki rakowe tak skutecznie, jak wiele leków chemioterapeutycznych. Wydaje się również (na podstawie ograniczonych danych), że składniki występujące w znacznych ilościach w mangostanie mogą hamować szkodliwe enzymy COX1 i COX2 oraz mogą również wywoływać zaprogramowaną śmierć komórki (apoptozę) w nieprawidłowych komórkach (Ho 2002). A zatem, mangostan dołączył do dosyć długiej listy składników naturalnego pochodzenia, które potencjalnie mogą wykazywać pewną aktywność przeciwnowotworową.

 

Jak dotychczas - te 29 artykułów nie stanowi bogactwa danych. Na przykład, na liści PubMed znajduje się ponad 230 artykułów na temat witaminy C i raka, z których 125 odsyła do prób klinicznych. Podobna liczba badań istnieje na temat witaminy E i raka. 835 badań o melatoninie i raku, i naprawdę imponująca 16000 o polisacharydach i raku, włączając 536 klinicznych prób i 277 randomizowanych kontrolowanych badań (RCTs). Jednak, musimy być sprawiedliwi. W zachodnim świecie, mangostan został wprowadzony dopiero niedawno, zatem nie może rywalizować z takimi nestorami jak witamina C lub E.

 

Do niedawna niewiele informacji naukowych dotyczących ksantonów było dostępnych w środowisku medycznym. Wiele badań klinicznych dotyczących tych substancji przeprowadzono od początku do końca na uniwersytetach i w ośrodkach badawczych w Azji. Dopiero ostatnio zaczęły one zwracać uwagę zachodnich naukowców.

Składniki odkryte w roślinach od dawna cieszą się dużym zainteresowaniem badaczy nad rakiem. Nigdy nie wolno nam zapomnieć, że około jedna piąta wszystkich czynników chemioterapeutycznych - włączając winkrystynę, winblatynę, etopozyd, tenipozyd i taksol - ostatecznie pochodzi ze źródeł roślinnych. Wielu z nich zajęło dużo czasu, by przejść przez procesy regulacyjne, ponieważ trudno jest zdobyć fundusze na poważne badania w zakresie medycyny botanicznej.

 

Bez przesady możemy stwierdzić, że naturalnie przygotowane soki owocowe są źródłem zdrowia, lecz stan zdrowia można zachować łącząc wiele czynników, zarówno dziedzicznych, jak i środowiskowych.

 

Fragment opracowania "BIOLOGICZNIE AKTYWNE SUPLEMENTY"  prof.  dr n. med. Valeria Szedlak-Vadocz

 

PDF. Mangostan -  co piszą lekarze >>

===================================================

 

ZENTHONIC

ZAWARTOŚĆ: 946 ml
KOD: FL0132
Cena klubowa >>>       Cena sprzedaży detalicznej >>>


SPOSÓB UŻYCIA:
Dorośli - przyjmować profilaktycznie od 2 do 6 łyżek dziennie między posiłkami.
Dzieci -  przyjmować profilaktycznie 2-6 łyżeczek  dziennie między posiłkami.

Wstrząsnąć przed użyciem. Po otwarciu przechowywać w lodówce.

SKŁAD: Koncentraty soków z mangostanu właściwego, czerwonych winogron, truskawek, żurawiny wielkoowocowej, malin, wiśni, jabłek, gruszek, borówki amerykańskiej, przecier gruszkowy.

 

90 - dniowy plan. Jak skutecznie stosować ZenThonic? >>

 

Składniki i korzyści płynące ze stosowania soku  z mangostanu - Zenthonic >>


  

 wyślij link